Feyenoord HandbalRespect, zorg en inzet voor elkaar!

Nieuwsberichten - Uit de Oude Doos deel 3

In de rubriek ‘Uit de Oude Doos’ worden oude verhalen van Snelwiek verteld. We hebben immers te putten uit (bijna) 76 jaar geschiedenis! Heb jij ook een mooi verhaal voor de Oude Doos die je zou willen delen met de andere Snelwiekers? Stuur dan je verhaal en eventuele foto’s op naar pr@rhv-snelwiek.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort ook op de site!

Toernooi Tsjechië (1990)

Vlak na de val van de Muur en het IJzeren Gordijn kreeg Snelwiek een uitnodiging van een Tsjechische handbalvereniging om daar een toernooi te komen spelen. Bijzonder, want nog geen jaar ervoor was het land, dat toen nog onder het bewind van de Sovjet-Unie viel, niet bereikbaar voor mensen uit West-Europa. De Snelwiekers werden als ‘rijke stinkerds’ behandeld (en sommigen gedroegen zich ook zo), zeker omdat de bewoners van het land toen nog niet veel geld te makken hadden. Uit eten kostte er niet veel en frisdrank kreeg je daar voor een habbekrats. De Magnum (het ijsje) was het jaar ervoor gelanceerd in Europa, in Nederland erg duur (een paar gulden), maar in Tsjechië veel minder duur (een paar guldencenten), die werd dus veel gegeten door de Snelwiekers! Het land en ook het oosten van Duitsland, waar de handballers natuurlijk doorheen moesten om in Tsjechië te komen, deed heel erg somber aan, grauwe gebouwen en totaal niet wat ze hier in Nederland gewend waren.

De Snelwiekers waren een van de eerste Westerse mensen die over de Karelsbrug en het Wenceslausplein in Praag liepen, waar 30 jaar eerder een student zichzelf in brand had gestoken uit protest tegen het gebrek aan democratie. Dat heeft diepe indruk achtergelaten op de Snelwiekers, die daar tot die dag geen voorstelling van hadden kunnen maken, maar op dat moment die gebeurtenis bijna weer voelden gebeuren.

‘s Nachts werd er geslapen in een (voor Tsjechische begrippen) luxe hotelcomplex. De Snelwiekers konden hier uitrusten van alle indrukken en lekker slapen. Alleen met douchen moesten ze uitkijken, ze konden namelijk niet allemaal tegelijk douchen, want dan viel de druk weg en waren alle douches koud!

Het handbaltoernooi zelf moeten we ook niet vergeten. De dames wonnen een grote kristallen vaas omdat zij hoog in het toernooi eindigden, waarvan de dames zelf dachten dat die enorm lelijk was. De Tsjechen daarentegen vonden dat ze iets echt groots en duurs aan de Nederlanders meegaven! Van het herenteam is bij de schrijvers niet bekend hoe hoog zij eindigen, mocht iemand dit nog weten, meld het dan bij de redactie!