Feyenoord HandbalRespect, zorg en inzet voor elkaar!

Nieuwsberichten - Eerste speelweekend 2022-2023

Geschatte leestijd 8 minuten

Vorig weekend waren we erg druk en succesvol op het NK beach. Dit weekend werden de eerste wedstrijden weer op het veld en in de zaal gespeeld. Ook dit keer was uw (een van de) razende reporter aanwezig.

Het weekend begon meteen goed op vrijdagavond met de derby tussen de C2-jeugd van Feyenoord Handbal en Atomium C1. Een derby dus het was ook meteen gezellig druk langs de lijn. Het team van Feyenoord bestaat uit allemaal eerste jaars C. En zij moesten dus toch even wennen aan het fysiek steviger niveau en de hogere snelheid waarmee gespeeld werd. Ze zijn een 3-3 opstelling gewend en komen nu opeens tegen een meer gesloten verdediging te spelen. Logisch dat ze daar moeite mee hadden en dat komt ongetwijfeld later in het jaar helemaal goed. Niets aan de hand dus maar daardoor werd er wel verloren. Wel heb ik een enthousiaste groep gezien die niet opgaf en lekker probeerde goed te blijven ballen. 

Zaterdagochtend heb ik een beetje uitgeslapen. Ondertussen werd de kantine met een aantal mensen weer spik en span gemaakt, SUPER BEDANKT!

In de middag was het de beurt aan de D1.Voor de D-jeugd geldt hetzelfde als voor de C2. Het zijn allemaal eerstejaars. Dus ook hier moesten de kids even behoorlijk wennen. Weg balk uit het doel, weg alleen op eigen helft verdedigen, nieuw een extra speler op de cirkel, en hoe moet je daar eigenlijk spelen. Ook hier een tegenstander met vooral tweedejaars D en zelfs dispensatiespelers. Dus fysiek was het ook wennen. Die tegenstanders in de D rennen toch opeens wel veel harder!

Ook hier was het genieten geblazen. Feyenoord schoot uit de startblokken. Ik heb niet op mijn horloge gekeken, maar zeker de eerste 10 minuten/kwartier speelden ze beter dan de tegenstander DES en konden ze goed bijblijven met een gelijkopgaande stand. Daarna konden ze het fysiek niet bijbenen, maar dat is geen schande. Ook hier heb ik prachtige combinaties en doelpunten gezien. En verwacht ik dat het iedere week beter zal gaan, want er loopt hier behoorlijk wat talent rond.

Na de D1 mocht de D2 zijn eerste wedstrijd spelen. Ook dit team allemaal eerstejaars waarbij de helft van de kids pas een half jaar of nog korter handbalt. Finn en Majka speelden zelfs hun eerste wedstrijd. Eigenlijk is het ongelofelijk hoe goed zij (samen)spelen. Ik heb echt hele mooie combinaties gezien. En dat vind ik echt erg knap als je pas zo kort (samen) speelt. Het spelplezier spatte er van af. Helaas heb ik alleen de eerste helft gezien maar ik hoorde dat de tweede helft net zo goed was. En ook leuk als je net begint met handbal; er werd gewonnen! Zie een ander Facebook bericht voor mooie foto’s.

Uw razende reporter heeft maar 1 helft kunnen zien omdat hij daarna naar Beek in Limburg moest razen. Daar speelde de Heren B in het Peter Verjans-toernooi. Echt een heel leuk en goed georganiseerd toernooi. Hij hoopte daar nog de laatste wedstrijd van de zaterdag te kunnen zien maar was helaas net te laat. Wel was hij net op tijd voor de BBQ, dus dat kwam goed uit. Zodoende kon hij meteen alle verhalen van die dag opnemen. Het doel voor dit toernooi was vooraf duidelijk: teambuilding. De Heren B bestaan dit jaar uit 8 jongens aangevuld met een aantal C-talenten. Alle verhalen aanhorend was dat doel na 1 dag eigenlijk al gehaald. Wel waren ze het toernooi nog moeizaam begonnen. Ten eerste; Beek is best ver weg en als je de eerste wedstrijd om 9:45 moet spelen, moet je vroeg uit de veren. En de eerste wedstrijd moest ook nog gespeeld worden tegen de jongens van TV Aldekerk een Oberliga team uit Duitsland. Dit team (waarover later meer) was duidelijk te sterk. Er werd met ruime cijfers verloren. Geen leuk start. Daarna werd er gewonnen tegen BEVO en een Belgisch team. Volgens de coaches Paula en Mariska werd er steeds beter en vooral steeds meer en beter samengespeeld. En daarmee komt ook het plezier en het vertrouwen. De laatste wedstrijd werd weer verloren van de thuisploeg; een zeer sterk op elkaar ingespeeld team dat al jaren samenspeelt.

Minder leuk was dat Younes al half geblesseerd was afgereisd en niet veel kon spelen. Daar kwamen blessures bij van Luca en Thijs, waardoor de laatste wedstrijd eigenlijk zonder wissels is gespeeld. En met Yassir en Ricardo twee C-talenten, dus constant in de basis. En als ze niet een beetje klein zijn, zou je dat niet geweten hebben. Over het fysieke verschil zullen we het maar niet meer hebben. Ze weten zich echt goed staande te houden en meer dan dat!

Na de BBQ gezellig uitgewandeld naar de McDonald's voor een toetje (traditie bij het Peter Verjans-toernooi). Teruggekomen bij de hal bleek daar last te zijn van een muggenplaag. En Raphael bleek ook enigszins allergisch voor muggenbeten, met tot gevolg een muggenbult van ongeveer 5 cm op zijn wang. Ook dat kwam goed met hulp van de organisatie. De jongens hadden een bal en een zaal en konden dus lekker chillen. 

Uw reporter had aangeboden bij de jongens in de zaal te overnachten, dus wat te doen! De helft van de teams verbleven niet in de hal, dus het was een beetje rustig in de kantine. Gelukkig was er de live-stream van Quintus tegen onze HS1 zodat hij ook nog een beetje in Kwintsheul aanwezig was. Dinsdag hadden de HS1 nog ruim verloren van Quintus 2. Deze keer dus tegen de heren 1. Gelukkig ging dat een stuk beter dan op dinsdag. Wel werd er verloren maar het spel was beduidend beter en biedt hoop voor de toekomst; zie het wedstrijdverslag in een ander bericht op Facebook. Komend weekend is al de eerste competitie-wedstrijd voor onze jongens; een thuiswedstrijd dus kom allemaal kijken (zie Facebook met uitnodiging voor het wedstrijd).

Terug naar het Peter Verjans toernooi. Er werd geslapen in de zaal. Na een bloedhete (de deuren mochten van de brandweer niet open) maar redelijk rustige nacht (de druktemakers bleven in de kantine) werden we om 7 uur al weer gewekt. De jongens hadden er duidelijk geen zin in, een aantal geblesseerd, de anderen allemaal lichte klachten, moe en nog niet wakker. Langzaam werd er naar het ontbijtcafé 5 minuten verderop getjokt. De frisse buitenlucht en het ontbijt deed echter veel goed. De terugweg kwamen de eerste grote verhalen al weer boven en werd er al weer wat drukte gemaakt. De eerste wedstrijd van de zondag moest gespeeld worden tegen de jongens van Nordhorn. En wat een wedstrijd was het! De jongens hebben als leeuwen verdedigd en heel goed aangevallen. Goed teamspel gecombineerd met mooie individuele acties. De tegenstander had 1 hele goede speler die voor onze jongens niet tegen te houden was. Maar handbal is een teamsport. En 7 tegen 1 kan je niet volhouden. Dus toen deze jongen in de tweede helft rust moest nemen, konden onze jongens daarvan profiteren en uitlopen. Op een mooie wijze werd deze wedstrijd gewonnen. En kwamen ze in de kruisfinale.

Daar moesten ze tegen de nummer 1. Die sterke Duitsers waar ze de eerste wedstrijd ruim van verloren hadden. En die alle wedstrijden tot dan toe met groot gemak hadden gewonnen. Wat maakt het uit of ze ons wellicht onderschat hebben en dat ze laat naar bed zijn gegaan, onze jongens stegen in ieder geval boven zichzelf uit (of wordt dit hun niveau???). In eerste instantie moesten ze nog even wennen, en had de Duitse keeper veel reddingen, maar dit team geeft niet op. Eigenlijk zonder wissels (af en toe konden Thijs en Younes even voor een minuut of twee ontlasten) bleven onze jongens strijden en in de buurt. En met de rust stonden ze gewoon maar met 1 doelpunt achter. Na de rust meteen de gelijkmaker, en de voorsprong, en 2 punten voorsprong. De Duitsers ondertussen hadden het niet meer en wisten het niet meer en gingen steeds meer tegen zichzelf handballen. Wij gingen gewoon onverstoorbaar door. Van 2 voor, naar 3 voor, en na 4 voor. En die Duitsers werden bozer en bozer. Een sensatie hing in de lucht. Ze kwamen nog terug tot 2 doelpunten maar eigenlijk kwam in de laatste 5 minuten de overwinning niet meer in gevaar. Wat een wedstrijd!!! Winnen met 7 spelers, zonder wissel, tegen een Oberliga-team. Heel erg knap en ook met gewoon heel goed handbal. Nog een speciale opmerking voor Guido die deze zomer is overgekomen en twee wereldpartijen stond te keepen.

Het is heel leuk om te zien en te horen wat er daarna gebeurt. Tot dan toe was Feyenoord, ja nou ja Feyenoord, leuk dat ze er zijn. Opeens hoor je overal om je heen een buzz; Feyenoord heeft gewonnen van die Duitsers; wat die goede Duitsers? dat meen je niet, wat knap, staan ze dan in de finale? Opeens hoor je er bij. Sowieso hadden we al een goede indruk gemaakt met onze positieve aanwezigheid en uitstraling en nu ook met deze prestatie.

De finale werd gespeeld tegen de thuisploeg. Zoals gezegd een heel goed en goed op elkaar ingespeeld team. Het gevoel was dat we nooit echt in de buurt zijn geweest van de winst. Voor het team was het net 1 wedstrijd teveel. Maar ze geven dus nooit op, dus tot 2 minuten voor rust ging het qua stand toch gelijk op. Toen we een 2-minuten kregen liepen ze weg naar 3 punten voorsprong. Maar ook de tweede helft bleven de jongens strijden. Soms 5 achter, soms 3, maar nooit kon het gaatje echt gedicht worden. Sittardia/BFC werd de terechte winnaar. Maar sjapeau voor deze jongens. Als ze dit kunnen voortzetten, kon het wel eens een mooi jaar worden.

Uw razende reporter kan niet overal bij zijn. Er werd in het weekend ook nog door onder andere de E-jeugd, en Dames C gespeeld en gewonnen. Ook de HC2 mocht nog een keer spelen en dit keer werd er wel gewonnen. En misschien heb ik dan ook nog een team gemist. In ieder geval het trainingsweekend van de Dames selectie, maar daar is ook een Facebook-bericht over.

Tevreden reed uw razende reporter de 2 uur naar huis.