Feyenoord HandbalRespect, zorg en inzet voor elkaar!

Nieuwsberichten - Aftrap seizoen dames 1

Geschatte leestijd 3 minuten

Zondag 3 oktober was het tijd voor de eerste wedstrijd van Feyenoord Handbal Dames 1. Eindelijk konden de dames weer voor de punten spelen! Quintus 3 stond op het programma, voor velen een onbekend team dus er kon niet uit de ervaring van eerdere wedstrijden worden geput. 

Vooraf werd de dames door de coaches meegegeven om vooral veel inzet en strijd te laten zien en lekker snel spel te spelen. In de tegenaanval direct naar voren kijken naar vrijstaande speelsters, maar ook in de tweede fase snel en met goede druk spelen. Kanttekening hierbij was wel dat een hoog tempo niet gelijk staat aan snel afronden: geduld is een schone zaak en bij goede druk en veel beweging komt de ruimte vanzelf. Tot slot zei Marc nog terecht dat de dames in het veld teamgenoten zijn, geen vriendinnen. In de hitte van de strijd kunnen opmerkingen er soms wat tactloos uitkomen, maar zaak is om dit van je af te laten glijden. Iedereen staat in het veld om een hopelijk goede en leuke wedstrijd te spelen en elkaar coachen hoort daarbij. Vanwege de snelheid van het spel is het niet altijd mogelijk dit op een fijngevoelige manier te doen. Duidelijke woorden van de coach en zeker iets om, ook voor de rest van het seizoen, in de oren te knopen. 

Na een gezamenlijke warming-up begon om 14:25 de wedstrijd. Gelijk werd duidelijk dat de dames van Feyenoord ondanks het late tijdstip nog niet goed wakker waren. Al te snel keken de dames tegen een 3-0 achterstand aan en hoewel de stand mede door tactisch ingrijpen van de coaches nog tot 8-6 kwam, zaten de dames niet goed genoeg in de wedstrijd. De 8-6 was weliswaar veelbelovend, maar de dames wisten het helaas niet vol te houden. Het spel bleef te slordig, verdedigend werd niet goed genoeg samengewerkt en er werd te veel gemist. Het resultaat na één helft was een 17-10 achterstand; vooral het aantal Feyenoord doelpunten had hoger moeten en kunnen zijn. Als een aanval van Feyenoord niet goed liep, werd dit bovendien vaak gelijk afgestraft door Quintus, helaas. 

De coaches waren in de rust vanzelfsprekend not amused. De meeste speelsters hadden het tijdens de wedstrijd gelukkig niet meegekregen, maar blijkbaar werd er hier en daar niet op een positieve manier gecoacht in het veld. Helaas lukte het niet iedereen om eventuele tactloze opmerkingen van zich af te laten glijden en Niels was dan ook niet te spreken over de negativiteit in het veld die hij opmerkte. Bovendien speelden de dames ook voor de rest niet op de manier waarop de coaches het vooraf hadden meegegeven: er werd niet goed gekeken naar vrijlopende speelsters op de break, er werd niet genoeg met z’n allen als team gehandbald en de druk werd niet goed doorgezet. Voor de tweede helft moest daar verandering in komen. Een achterstand van 7 doelpunten is behoorlijk, maar niet onoverbrugbaar. De dames werd meegegeven om de slechte delen van de eerste helft vooral te vergeten en door te gaan met het betere spel dat hier en daar werd laten zien. 

Jammer genoeg liep het ook de tweede helft niet lekker bij de dames van Feyenoord. De achterstand werd alleen maar groter en de dames kwamen eigenlijk geen moment lekker in het spel. Hier en daar zag het publiek mooie acties, maar dit waren vooral individuele acties en het kwam te weinig voort uit goed samenspel. De frustratie nam toe en een aantal dames lieten helaas hun koppie hangen. Zonde, want de dames hebben echt wel de kwaliteiten en ook bij een (fikse) achterstand kan er nog lekker gehandbald worden. Helaas lukte dit eigenlijk de volledige laatste dertig minuten niet meer, waardoor er na zestig minuten handballen een eindstand van 38-17 op het bord stond. 

Een slecht begin kan gebeuren. Zaak is nu om te leren van de dingen die minder liepen en te focussen op de dingen die wel goed liepen. Volgende week staat er een thuiswedstrijd tegen Atomium'61 op het programma. We gaan ervan uit dat de dames dan een heel andere wedstrijd laten zien, want dat kunnen ze zeker!