Op deze pagina kun je de algemene informatie rond Corona vinden. Daarnaast zijn op deze pagina de verschillende protocollen opgenomen. De protocollen worden aangepast zodra er een wijziging plaatsvindt in de richtlijnen òf als er op basis van binnengekomen vragen teksten verduidelijkt moeten worden.
Als er vragen zijn dan kun je contact opnemen met de Corona coördinatoren. Hun contactgegevens vind je hieronder.
Update 4 oktober 2020
Per 29 september jl. is er tijdelijk geen publiek toegestaan bij wedstrijden én trainingen. Daarnaast zijn de horeca faciliteiten gesloten.
De aanpassing van de Corona maatregelen per 29 september jl. zijn tevens aanleiding geweest om de protocollen te actualiseren. Vooral het wedstrijdprotocol zaal is aangepast aan de nieuwe richtlijnen en heeft het NHV Corona protocol als basis.
Update 5 oktober 2020
Er wordt een mondkapjesplicht ingevoerd.
- Het mondkapje is geen vervanging van de overige maatregelen, zoals het houden van de 1,5 meter afstand en het niet yellen, zingen en schreeuwen in de zaal.
- Jeugdteams vanaf 13 jaar en hun begeleiders, begeleiders van jeugdteams tot 13 jaar, seniorenteams en scheidsrechters dragen van binnenkomst tot vertrek van de accommodatie mondkapjes.
- Als teams starten met hun warming-up en tijdens de wedstrijd gaan de mondkapjes af.
- Wanneer je voor langere tijd op de spelersbank zit, is het advies ook op de bank mondkapjes te dragen.
- De coach of trainer hoeft geen mondkapje te dragen, om zo verstaanbaar te blijven bij het geven van aanwijzingen aan het team.
- Aanwezige personen bij de wedstrijdtafel houden hun mondkapje op.
- Zaalwachten en mensen die voor de organisatie in de hal zijn, houden hun mondkapje op.
Raadpleeg hieronder de protocollen ‘Wedstrijd zaal’ en ‘Training zaal’ voor de complete richtlijnen.
Corona coördinatoren
Binnen Feyenoord Handbal zijn er twee Corona coördinatoren:
- Elke Scheffers (vicevoorzitter@feyenoord-handbal.nl) 06 – 11 36 06 60
- Sandra Diaz (vertrouwenspersoon@feyenoord-handbal.nl) 06 – 17 12 90 08
Zij kunnen gebeld en gemaild worden als Corona verantwoordelijken, ouders, spelers, trainers, begeleiders vragen hebben over de naleving van de regels, er mensen ziek worden, ongerust zijn, ideeën hebben ter verbetering etc. Zij zijn ook de eerste contactpersonen voor de gemeente, Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Sportsupport.
RIVM-richtlijnen zijn onverkort van toepassing
- voor alles geldt: gezond verstand gebruiken staat voorop.
- heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen;
- blijf thuis als iemand in jouw huishouden koorts (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten heeft. Als iedereen in jouw huishouden 24 uur geen klachten heeft, mag je weer sporten en naar buiten;
- blijf thuis als iemand in jouw huishouden positief getest is op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Omdat je tot 14 dagen na het laatste contact met deze persoon nog ziek kunt worden, moet je thuis blijven tot 14 dagen na het laatste contact;
- ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen;
- houd 1,5 m afstand met personen van 18 jaar of ouder (uitzondering tijdens het sporten);
- hoest en nies in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes;
- was vaak je handen met water en zeep, juist ook voor en na bezoek sportlocatie;
- schud geen handen;
- het is verboden in de publieke ruimte of in een besloten plaats in groepsverband te zingen of te schreeuwen.
Wij zijn genoodzaakt iedereen die zich niet aan de regels houdt te vragen te vertrekken. Indien wij ons niet aan de regels houden kan de ultieme consequentie zijn dat onze accommodaties gesloten worden.
Corona protocollen
Wedstrijd zaal
Dit protocol is gebaseerd op de protocollen van NOC*NSF en het NHV.
Algemene uitgangspunten
- Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
- Ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan die kunnen duiden op een Corona-besmetting.
- Enige uitzondering is jonger dan 13 jaar, net als in het onderwijs mogen ook die met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn) komen trainen of spelen.
- Schud geenhanden!
- Was regelmatig je handen. Zorg voor eigen reinigingsdoekjes of andere hygiënemiddelen.
- De kantine is gesloten.
- Het aantal sporters en begeleiders per team per wedstrijd is niet groter dan noodzakelijk voor de sportactiviteit (maximaal 20).
- Publiek is niet toegestaan. Ook ouders mogen niet naar de wedstrijden van hun kinderen komen kijken.
- Bij uitwedstrijden van jeugdleden vallen de benodigde chauffeurs onder teambegeleiding. Zij vallen dus niet onder de regel voor toeschouwers en mogen blijven kijken naar de wedstrijd.
- De kleedkamers en douches mogen gebruikt worden met inachtneming van de 1,5 meter regel (zie hierna). Wij adviseren om zoveel mogelijk in je sportkleding naar de zaal te komen en thuis te douchen.
- Eigen bidons mogen gevuld worden.
- Sporters, stafleden en/of scheidsrechters die klaar zijn met hun eigen wedstrijd of training worden gezien als toeschouwers. Zij moeten zo snel mogelijk de sportaccommodatie verlaten.
- Kaderleden, officials, vrijwilligers, coaches en medewerkers die een rol hebben bij wedstrijden/trainingen mogen aanwezig zijn en worden niet gezien als publiek.
Als een kind sport op de eigen sportaccommodatie, dan vallen chauffeurs niet onder teambegeleiding. Zij worden dan als toeschouwer gezien en mogen dus niet blijven kijken.
De 1,5 meter afstandsregel
- Ben je 18 jaar of ouder, dan moet je tot iedereen, behalve tot kinderen t/m 12 jaar, 1,5 meter afstand bewaren.
- Ben je ouder dan 12 jaar en jonger dan 18 jaar, dan hoef je geen afstand te houden tot iedereen jonger dan 18 jaar, maar wel minstens 1,5 meter tot personen van 18 jaar en ouder.
- Ben je jonger dan 13 jaar? Dan hoef je geen afstand te houden.
- Uitzondering op de 1,5 meter: personen die een gezamenlijk huishouden vormen.
- Indien een mondkapje moet worden gebruikt is de 1,5 meter regel nog steeds van toepassing.
Aankomst in de sportaccommodatie
- Schud geen handen!
- Was en/of desinfecteer je handen bij aankomst in de sportaccommodatie. Daarvoor is een handpomp neergezet.
- Volg de routing in de zaal.
- Jeugdteams vanaf 13 jaar, hun begeleiders, seniorenteams, scheidsrechters, officials bij de wedstrijdtafel, zaalwachten, Corona begeleiders en personen die voor de organisatie in de hal zijn, dragen vanaf binnenkomst tot aan het vertrek van de accommodatie mondkapjes. Zie voor uitzonderingen het onderdeel ‘Wisselbank en wisselzone’ en ‘Voor de wedstrijd / warming-up’.
- Begeleiders van jeugdteams tot 13 jaar dragen van binnenkomst tot vertrek van de accommodatie mondkapjes. De coach mag tijdens de wedstrijd het mondkapje af doen.
Gedrag in de kleedkamer
- In de kleedkamer dient iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand te bewaren van elkaar.
- Ook tijdens het douchen dient er afstand bewaard te worden.
- Wanneer de kleedruimte te klein is om binnen de afstandsregel het gehele team bij elkaar te hebben, wordt de teambespreking gehouden op een plaats waar voldoende ruimte is om de 1,5 meter afstand te waarborgen (bijvoorbeeld op het speelveld).
Gezien de ruimte in de kleedkamers dient er gefaseerd gebruik van de kleedkamer gemaakt te worden teneinde de 1,5 meter te kunnen handhaven. Hou het gebruik zo kort mogelijk en maak daar onderling afspraken over. Wij raden aan zoveel mogelijk thuis te douchen.
Voor de wedstrijd
- Uitvoeren van spelerspascontrole
- Voer de digitale pascontrole uit voorafgaand aan de warming-up van teams en officials. Stem met de teamverantwoordelijken en de scheidsrechters af hoe laat de spelerspascontrole zal plaats vinden.
- Houd hierbij de 1,5-meter afstand in acht.
- Technische bespreking (vanaf tweede divisie)
- De technische bespreking vindt plaats in de kantine. Daar is voldoende ruimte om de 1,5 meter regel te handhaven.
- De Corona begeleider is aanwezig tijdens de technische bespreking.
- Na afloop dient alle wat aangeraakt is ontsmet te worden.
- Warming-up
- Als teams starten met de warming-up kunnen de spelers hun mondkapje afdoen.
- Gedurende de warming-up van de teams wordt de 1,5 meter regel zoveel mogelijk gerespecteerd.
Betreden speelveld en begroeting
- De teams betreden gefaseerd het speelveld.
- Bij de begroeting wordt zoveel mogelijk afstand gehouden. Er worden geenhanden geschud.
- Het is niettoegestaan om een yell of aanmoedigingskreet uit te voeren.
- Beide teamverantwoordelijken melden zich voor de toss bij de scheidsrechter(s). Houd ook hierbij de 1,5 meter afstand in acht.
- Tijdens de begroeting worden geen kinderen, vlaggendragers e.d. bij de line-up of begroeting betrokken.
Gedrag op het speelveld
- Het is niet toegestaan in de publieke ruimte of in een besloten plaats in groepsverband te zingen of te schreeuwen. Het is daarom niet toegestaan om:
- Een yell, aanmoedigingskreet o.i.d. uit te voeren (bij begroeting, in een kring met het team).
- Een clublied te zingen.
- Overwinningsmomenten te vieren.
- 'High fives' te geven.
Wedstrijdtafel
- De tijdwaarnemer en wedstrijdsecretaris dienen bij de wedstrijdtafel 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Bij wedstrijden waarbij een waarnemer van het NHV aanwezig is, dient deze ook 1,5 meter afstand te bewaren.
- Aanwezige personen bij de wedstrijdtafel houden hun mondkapje op.
- Wanneer een coach een time out vraagt, legt hij de kaart op de wedstrijdtafel. De kaart wordt niet in de hand van de secretaris of tijdwaarnemer gegeven.
Wisselbank en wisselzone
- Op de wisselbank en in de wisselzone adviseren wij zoveel mogelijk afstand te bewaren.
- Wij adviseren, mits beide teams hiermee akkoord gaan, om de gehele wedstrijd op dezelfde speelhelft te spelen (dit is in afwijking van spelregel 10:1). Wanneer teams toch willen wisselen, dienen de wisselbanken voor aanvang van de tweede helft te zijn gedesinfecteerd.
- Wanneer je voor langere tijd op de spelersbank zit, is het advies ook op de bank mondkapjes te dragen.
- De coach hoeft geen mondkapje te dragen, om zo verstaanbaar te blijven bij het geven van aanwijzingen aan het team.
Tijdens de wedstrijd
- Advies is om als scheidsrechter waar mogelijk de 1,5-meter afstand te waarborgen tot de spelers.
- Als de 1,5-meter afstand een normale sportbeoefening in de weg staat, mag deze tijdelijk losgelaten worden.
- Het advies is dat sporters buiten de normale en noodzakelijke sport gerelateerde contactmomenten geen fysiek contact hebben, zoals op de wisselbank of tijdens een wissel.
- Wanneer de bal in het gezicht van de speler komt, adviseren wij om de bal te ontsmetten en het spel te vervolgen met een nieuwe bal.
- Wanneer een speler geblesseerd op het veld ligt, adviseren wij om op afstand te vragen hoe het met de persoon gaat. Wij adviseren om de persoon niet te helpen bij het opstaan, tenzij dit vanwege de ernst van de blessure niet anders gaat.
- Wanneer een scheidsrechter van mening is dat een persoon bewust naar iemand toe hoest of spuugt, dan wordt dat beschouwd als uiterst onsportief gedrag. Een dergelijke actie moet in overeenstemming met spelregel 8:10a worden bestraft met een diskwalificatie met schriftelijk rapport.
Let op: De verantwoordelijkheid ligt bij de teams.
- Wanneer de bal in het gezicht van de speler komt, adviseren wij om het spel te vervolgen met een nieuwe bal of de bal te ontsmetten.
- Wanneer een speler geblesseerd op het veld ligt, adviseren wij om op afstand te vragen hoe het met de persoon gaat. Wij adviseren om de persoon niet te helpen bij het opstaan, tenzij dit vanwege de ernst van de blessure niet anders gaat.
- Wanneer een scheidsrechter van mening is dat een persoon bewust naar iemand toe hoest of spuugt, dan wordt dat beschouwd als uiterst onsportief gedrag. Een dergelijke actie moet in overeenstemming met spelregel 8:10a worden bestraft met een diskwalificatie met schriftelijk rapport.
Team time-out
- Tijdens de team time-out dienen spelers en stafleden 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren.
- Het is niet toegestaan om een yell, aanmoedigingskreet o.i.d. uit te voeren voordat het team het speelveld weer betreedt
Rust / pauze
- De teams, scheidsrechters en officials verlaten het speelveld gefaseerd om hiermee de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.
- Wij adviseren, mits beide teams hiermee akkoord gaan, om de gehele wedstrijd op dezelfde speelhelft te spelen (dit is in afwijking van spelregel 10:1). Wanneer teams toch willen wisselen, worden de wisselbanken voor aanvang van de tweede helft gedesinfecteerd.
Na de wedstrijd
- Schud geen handen tijdens het bedanken. Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
- De spelers en coaches doen hun mondkapje weer op.
- De teams, scheidsrechters en officials verlaten het speelveld gefaseerd om hiermee de 1,5 meter afstand te kunnen bewaren.
- Was en/of desinfecteer je handen na afloop van de wedstrijd en bij het verlaten van de accommodatie.
Mocht je iemand zien die de regels van Corona niet helemaal naloopt; spreek elkaar vriendelijk en met humor aan, zo helpen we elkaar op een positieve manier deze Corona tijd door. Samen komen we er wel.
Training zaal
Corona begeleider
De trainer/coach organiseert per training een Corona begeleider;
- Hij is op tijd aanwezig om de spelers naar binnen te begeleiden.
- Kent het Feyenoord-protocol.
- Hij overlegt met de trainer/Corona begeleider van de teams die voor of na hem trainen.
- Checkt wie er aanwezig zijn, maak een lijst en vernietigd deze na twee weken.
Voorafgaand aan de training
- Neem de RIVM-richtlijnen in acht.
- Kom zoveel mogelijk verkleed en maximaal 15 minuten voor de training naar de sporthal.
- Jeugdteams vanaf 13 jaar, hun begeleiders, seniorenteams, zaalwachten, Corona begeleiders en personen die voor de organisatie in de hal zijn, dragen vanaf binnenkomst tot aan het vertrek van de accommodatie mondkapjes. De trainers kunnen vanaf het begin van de training tot het einde van de training hun mondkapje af doen.
- Begeleiders van jeugdteams tot 13 jaar dragen van binnenkomst tot vertrek van de accommodatie mondkapjes. De trainers mogen tijdens de wedstrijd het mondkapje af doen.
- Indien een mondkapje gebruikt moet worden is daarnaast ook de 1,5 meter regel nog van toepassing.
- Desinfecteer je handen.
- Schud geen handen.
- Vanaf 18 jaar hou je voor- en na de training 1,5 meter afstand van elkaar.
- Na het desinfecteren ga je naar de kleedkamer, verkleed je zo nodig en je laat daar je tas staan.
- Zodra de trainer of Corona begeleider aangegeven heeft dat je naar binnen kunt, neem je alleen je waterfles en bal mee de sporthal in. De laatste speler sluit de kleedkamerdeur aan de gangkant af.
Tijdens de training
- In de sporthal zijn alleen trainers, coaches, Corona begeleiders, spelers en coördinatoren van de op dat moment trainende teams aanwezig. Uitzondering voor bestuurs- en werkgroep leden die op dat moment een taak in de sporthal hebben. Ouders mogen niet kijken naar de training van hun kind
Einde en na de training
- De training stopt 5 minuten eerder dan normaal.
- Degenen die een mondkapje moeten dragen doen hun mondkapje weer op.
- De trainer houdt zijn praatje aan het eind van de training in de sporthal en zorgt dat hij op tijd met alles klaar is (praatje valt dus binnen de trainingstijd).
- Na de training gaan de spelers naar hun kleedkamer, zodra zij in de kleedkamer zijn, kunnen de volgende teams de sporthal in. Dit alles gaat onder begeleiding van de trainer en/of Corona begeleider.
- Douchen en omkleden boven de 18 gebeurt ook op 1,5m afstand;
- Ouders vangen de kinderen buiten de accommodatie op en houden 1,5 meter afstand.
Mocht je iemand zien die de regels van Corona niet helemaal naloopt; spreek elkaar vriendelijk en met humor aan, zo helpen we elkaar op een positieve manier deze Corona tijd door. Samen komen we er wel.
Protocol meerijden
Er is weinig ruimte voor publiek in de zalen dus zijn we genoodzaakt met elkaar mee te rijden. Wij adviseren iedereen boven de 12 jaar een mondkapje te dragen. Als de inzittenden van hetzelfde huishouden zijn is een mondkapje niet nodig.
Mocht je iemand zien die de regels van Corona niet helemaal naloopt; spreek elkaar vriendelijk en met humor aan, zo helpen we elkaar op een positieve manier deze Corona tijd door. Samen komen we er wel.
Buitenaccommodatie
Corona begeleider
De trainer/coach organiseert een Corona begeleider.
- Hij is op tijd aanwezig om de spelers te begeleiden.
- Hij kent het Feyenoord protocol zoals op https://www.feyenoord-handbal.nl/corona-informatie.html te lezen is.
- Hij wijst aanwezigen op de 1,5 m regel buiten op het veld en binnen in het clubgebouw.
Voorafgaand aan de training of de wedstrijd
- Neem de RIVM-richtlijnen in acht.
- De kleedkamers op onze buitenaccommodatie zijn klein. Kom zoveel mogelijk verkleed en max 15 minuten voor de training of wedstrijd.
- Desinfecteer je handen.
- Schud geen handen.
- Vanaf 18 jaar hou 1,5 m afstand van elkaar.
Mocht je iemand zien die de regels van Corona niet helemaal naloopt; spreek elkaar vriendelijk en met humor aan, zo helpen we elkaar op een positieve manier deze Corona tijd door. Samen komen we er wel.