Feyenoord HandbalRespect, zorg en inzet voor elkaar!

Nieuws - Een bericht van het bestuur

De feestdagen naderen, een terugblik en een vooruitblik

Inmiddels is pakjesavond achter de rug en bereiden we ons voor op de kerstdagen en de jaarwisseling. Wat leven wij in een andere wereld dan vorig jaar om deze tijd. Begin dit jaar werd Nicolien gekozen tot vrijwilliger van het jaar in Rotterdam – Rijnmond. We waren volop bezig met de voorbereidingen om de Nederlandse en Spaanse handbaldames in de Wielewaal, ons ‘Feyenoord Home of Handbal’, te laten trainen ter voorbereiding op hun interland in Ahoy. En toen sloeg Corona toe en de overheidsmaatregelen zetten een dikke streep door alle plannen. De trots blijft dat zij onze gasten zouden zijn.

Sportief

Sportief timmerden wij aan de weg. Zonder alle andere teamprestaties tekort te doen (integendeel) wil ik de prestaties van heren 1 noemen. Bij de start van de tweede helft van de competitie was er nog een reëel degradatiegevaar. We hadden een paar zeperds tegen ‘mindere teams’, maar de vijf punten tegen de top drie waren spectaculair. Het eindresultaat was een zevende plaats in de eindstand. 

In april kwam het bericht door dat de competitie in de heren eredivisie naar 16 teams zou worden uitgebreid. Dat betekende promotie voor drie teams uit de eerste divisie naar de eredivisie. Omdat diverse teams niet wilden promoveren kregen wij het verzoek of Feyenoord Handbal wel wilde promoveren. Ja dus!

En zo begon in september het avontuur in de eredivisie. Wat had je als nummer zeven uit de eerste divisie te zoeken in de eredivisie? Nou, veel dus. In het kader van ‘de eerste klap is een daalder waard’ werd in de eerste thuiswedstrijd in een ware thriller gewonnen van Havas, een concurrent voor de enige degradatieplaats. Na een overduidelijke nederlaag tegen Quintus werd vervolgens de uitgestelde wedstrijd tegen koploper Tachos gelijkgespeeld, waar een overwinning lang in beeld was.

En toen sloeg Corona weer toe en werd alles weer stilgelegd.

Corona in 2020

Ondertussen was het voor de overige teams van onze club ook een vreemd jaar. Het zaalseizoen werd niet afgemaakt en het buitenseizoen is niet gestart. Het lukte nog wel om een extra beachhandbalveld aan te leggen, maar we hebben het amper kunnen gebruiken. Het werd veel te stil op het veld en het was een rare gewaarwording dat het verenigingsleven grotendeels tot stilstand kwam. We hielden contact met elkaar via de app, leuke filmpjes en online trainingen. Fantastisch hoe deze eerste gekke stille periode werd opgepakt door trainers en spelers en ouders die ineens niet meer konden blijven kijken bij trainingen.  We hebben veel gezelligheid op het veld moeten missen en tegelijk zagen we veel veerkracht en creativiteit bij trainers en spelers.

Sponsoren en partners

Gelukkig zijn er vele sponsoren die zich als partner aan Feyenoord Handbal hebben verbonden. Dat geeft ons als vereniging een stevige basis voor de toekomst en het heeft ons mogelijk gemaakt om alle teams aan te kleden waarmee we een mooi Feyenoord visitekaartje zijn. 

Daarom een virtueel applaus voor deze geweldige groep sponsoren.

Een laatste aspect dat ik wil aanstippen is de uitstekende samenwerking met onze partners Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Topsport, Nederlands Handbal Verbond, Ouderenfonds, BSO Kiddooz, Schoolsportverenigingen, MEE Rotterdam en Thuis op Straat.

Vrijwilligers bij Feyenoord Handbal

Er is dus veel gebeurd in 2020 en er staat nu een mooie vereniging met een groeiend ledenaantal, een goed imago en ondanks de Corona crisis een gezonde financiële basis.

Het is dankzij de inzet van al onze vrijwilligers dat dit allemaal is gerealiseerd. Trainers, coaches, scheidsrechters, mensen in en rond de kantine, zijn de meest zichtbare vrijwilligers. Maar er is ook veel gedaan door onze ‘onzichtbare’ vrijwilligers. Vrijwilligers die meedenken en meewerken aan de opbouw van Feyenoord Handbal. En alle vrijwilligers doen dit naast hun werk, eigen bedrijf, hun gezin en/of opleiding die ze volgen.

Ook voor hen allen: ‘petje af en een diepe buiging’.

Wat staat ons in 2021 te wachten?

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief is er reële hoop dat de competitie in de eredivisie hervat kan gaan worden. Hoe mooi dit ook is, er is voor alle andere teams nog geen enkel vooruitzicht dat ditzelfde ook voor hen gaat gelden. Sterker nog, de binnensport accommodaties worden gesloten voor de overige teams. Wat dat betreft zullen we nog een aantal moeilijke maanden moeten doormaken met hopelijk stap voor stap meer mogelijkheden. Corona is nog niet weg.

Gefeest zal er worden in 2021: volgend jaar 80 jaar!!

In 1941 is de Rotterdamse Handbal Vereniging Snelwiek opgericht, tijdens de oorlog in Vreewijk. Niet in eerste instantie om te sporten, maar om elkaar te helpen en te ondersteunen in die moeilijke oorlogsjaren. 

Hoe en wanneer we gaan feesten is uiteraard nog niet bekend. We zijn daarbij afhankelijk van de afbouw van de Coronamaatregelen. Je zult uiteraard van ons horen. 

Multisportclub Feyenoord

Dit seizoen spelen wij voor het tweede jaar als Feyenoord Handbal en maken daarmee deel uit van de multisportclub Feyenoord (MSC).

De samenwerking in de MSC heeft ons in eerste instantie veel werk gekost met aan de buitenkant herkenbare veranderingen: het opzetten van een nieuwe website en het organiseren en begeleiden van een nieuwe kledinglijn. Niets ging zonder slag of stoot, af en toe zat het even tegen en toch hebben we doorgezet. En altijd in goede samenwerking met Feyenoord.

Achter de schermen is er veel tijd geïnvesteerd en werd veel bereikt: we voeren gesprekken over de communicatie, over wat we willen bereiken met de samenwerking in de multisportclub Feyenoord. De afgelopen maanden zijn er vele gesprekken gevoerd met Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Topsport, de Feyenoord organisatie en de gemeente Rotterdam. Het centrale thema was de doorontwikkeling van MSC Feyenoord. Begin volgend lichten we de plannen verder toe, maar iedereen is het er over eens dat er mooie ontwikkelingen in gang gezet kunnen worden. Het gaat dan om topsport, talentontwikkeling, breedtesport en maatschappelijke activiteiten. Alsook om  ondersteuning bij sponsorwerving en marketing&communicatie.

Feyenoord Handbal ontwikkelt zich verder

Dat alles zal ook gaan leiden tot een verdere doorontwikkeling van onze eigen organisatie. Het zal allemaal professioneler moeten worden. Niet in de zin van ‘betalen’ maar in de zin dat de lat geleidelijk hoger komt te liggen. De condities worden geschapen, maar wij moeten het ook op alle fronten gaan waarmaken. Met de naam Feyenoord zijn wij dat ook aan onze stand verplicht.

Wat staat er zo al op het programma:

  • Een digitale ledenvergadering.
  • De presentatie van ons meerjarenbeleidsplan.
  • Oplevering van het technisch beleidsplan.
  • Oplevering van het scheidsrechtersplan.
  • Oplevering van het vrijwilligers- en stagebeleid.
  • Werven van meer vrijwilligers en stagiaires.
  • Opstellen van nieuwe statuten, mede naar aanleiding van de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.
  • Verkrijgen van de licentie voor heren 1 voor het komende seizoen.

Cruciaal voor het realiseren van onze ambities is de uitdaging om meer vrijwilligers te krijgen. Het gaat dan om denkers én doeners met verschillende talenten en mogelijkheden. Begin volgend jaar komen we hier nog uitgebreider op terug.

Dankjewel en de Beste wensen

Voor dit moment wens ik allen die op wat voor manier een steentje, steen of kei heeft bijgedragen aan het reilen en zeilen van Feyenoord Handbal fijne momenten tijdens de feestdagen. Hoe moeilijk dat met alle beperkingen ook soms zal zijn. Wat mij betreft is het glas (champagne) halfvol en niet halfleeg. Laten we elkaar helpen om gezond te blijven en elkaar naar de mooie vergezichten te trekken. GEEN WOORDEN MAAR DADEN.

Henk van Vliet

Namens het gehele bestuur, jullie tevreden en trotse voorzitter.